Mrkvový krém

Ak aj vás, podobne ako mňa, ani nenapadne jesť zeleninu len tak aj keď všetci vieme, že by sme jej mali jesť veľa, výborným spôsobom ako jej do seba dostať viac sú polievky. Mrkvový krém je perfektným príkladom. Mohol by celkom dobre fungovať a chutiť aj deťom. Tento recept je síce určený pre polievkovač, ale dá sa to bez problémov zvládnuť aj bez neho. Stačí všetky suroviny (okrem smotany) uvariť do mäkka, prípadne až jemne rozvariť a potom rozmixovať buď v mixéri, alebo pomocou tyčového mixéra priamo v hrnci. Až následne postupne a pomaly prilejeme smotanu.

Ingrediencie:

1 stredný zemiak nakrájaný nadrobno
500g očistenej a nadrobno nakrájanej mrkvy
250ml šľahačkovej alebo kokosovej smotany
soľ
čierne mleté korenie
maslo
mletý muškátový oriešok
voda

Postup:

1. Očistíme a na drobno nakrájame mrkvu a zemiak. Nasypeme do polievkovača a pridáme maslo, soľ, čierne mleté korenie a muškátový orech. Zalejeme vodou po rysku.

2. Keď polievkovač dokončí svoju prácu, vylejeme polievku do hrnca a pomaly za stáleho miešania prilejeme smotanu. Necháme prejsť varom a odstavíme.

3. Ochutnáme a dochutíme podľa seba. 🙂 Na tanieri môžeme pridať trochu tekvicového oleja.

Ak by sa nám polievka zdala príliš hustá, môže sa zriediť ďalšou smotanou alebo plnotučným mliekom (ideálne čerstvým z mliekomatu).

Dobrú chuť!!! 🙂

Publikované v Polievky, Strava | Vložiť komentár

Mäsový koláč – Meat pie

Mleté mäso sa dá použiť na mnoho rôznych spôsobov. Hádam najznámejšie sú fašírky alebo hamburger. V tomto recepte skúsime z mletého mäsa upiecť koláč. 🙂 Zdroj mletého mäsa je veľmi dôležitý. Ak ho už nemáte zo známeho zdroja, tak si prosím aspoň kúpte v celku a pomelte sami alebo nech vám ho mäsiar pomelie pri kúpe. Pri balenom mletom mäse nikdy neviete ako vyzeral a aký bol starý ten kus mäsa, ktoré pomleli a ani to, kedy ho pomleli. Budem to tu opakovať asi dosť často – na kvalite surovín naozaj ZÁLEŽÍ a už v prvom rade.

Ingrediencie na veľkosť sklenenej zapekacej misy:

1 nadrobno nakrájaná cibuľa
1 nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku
2 PL masla alebo olivového oleja
600g mletého hovädzieho mäsa
soľ
čierne mleté korenie
1 PL sušeného oregana alebo bazalky
4 PL rajčinového pretlaku
120 ml vody

Cesto:
180 ml mandľovej múky
60 ml sézamových semienok
60 ml kokosovej múky
1 PL práškového psyllia
1 ČL prášku na pečenie
štipka soli
3 PL olivového alebo kokosového oleja
1 vajce
60 ml vody

„Poleva“: 🙂
225g cottage syra
200g nastrúhaného tvrdého syra – eidam, gouda (40% tuku)

Postup:

  1. Predhrejeme rúru na 175 stupňov.
  2. Speníme cibuľu a cesnak na masle alebo olivovom oleji a pridáme mleté mäso, ďalej opekáme. Pridáme oregano alebo bazalku a podľa chuti soľ a korenie.
  3. Pridáme rajčinový pretlak, vodu stiahneme oheň/teplotu a necháme aspoň 20 minút dusiť. Počas tohto času si pripravíme cesto.
  4. Zmiešavame všetky prísady na cesto až kým sa nám nevytvorí guľa. 🙂
  5. Do zapekacej misky dáme naspodok papier na pečenie, aby sa dal koláč dobre vybrať po dopečení a vyvaľkaným cestom prekryjeme dno a boky zapekacej misky.
  6. Predpečieme si cesto v rúre asi 10-15 minút. Predpečené cesto vyberieme z rúry a naplníme uduseným mäsom. Vrch zalejeme zmiešaným cottage syrom a nastrúhaným tvrdým syrom.
  7. Pečieme 30 -40 minút alebo až kým koláč nebude dozlatova. Konce cesta sa môžu pripiecť trošku viac, to nevadí, sú potom chutne chrumkavé.

Dobrú chuť!

Publikované v Strava, velke hlavne jedla | Označkované , , | Vložiť komentár

Domáce acidko – ako sa starať o kefírové zrná

Acidko, kefír, kyslé mlieko.. Sú ho plné obchody a príchute a predsa ten najzdravší je ten domáci. 🙂 Kefír je je vlastne mliečny produkt, ktorý podobne ako jogurt, vzniká pôsobením živého organizmu (kultúry). Tento živý organizmus, v našom prípade kefírová kultúra, tiež nazývaná kefírové zrná (huba pochádzajúca z tibetu), konzumuje mliečny cukor – laktózu a  touto fermentáciou vzniká kyslomliečny nápoj plný živých kultúr a baktérií, ktoré poznáme aj ako probiotiká. Tu treba zdôrazniť, že domáci kefír z kvalitného mlieka, je svojou živosťou a množstvom prospešných probiotických baktérií oveľa bohatší a výživnejší ako jeho napodobeniny z obchodu. Preto si v tomto článku povieme, ako sa o takéto kefírové zrná starať.

Ešte raz teda opakujem, že je to živý organizmus, ktorý treba pravidelne kŕmiť a starať sa oň, za čo sa vám odmení naozaj kráľovsky. 🙂

6 pravidiel starostlivosti o kefírové zrná:

  1. Zrná kŕmime hlavne (ideálne len a výlučne) plnotučným mliekom z mliečneho automatu. Ak ho raz za čas nemáme, môžeme výnimočne použiť aj krabicové mlieko z obchodu. Treba ale čakať aj inú kvalitu samotného kefíru z takéhoto mlieka.
  2. Pri manipulácii so zrnami používame výlučne plastové, resp. drevené pomôcky, žiadne kovové – drevená varecha na miešanie (nie kovová lyžička), plastové sitko (nie kovové), plastová miska na kefír, sklenená nádoba, kde zrná „bývajú“.
  3. Zrná zalievame mliekom prevareným (a následne vychladnutým, určite nie horúcim) na 85 stupňov (len z hygienických dôvodov) v pomere 1:5, čiže litrom mlieka zalievame asi 200g zŕn.
  4. Keď zrná kŕmime kvalitným mliekom, tak nám utešene rastú, čomu treba prispôsobovať aj veľkosť nádoby a množstvo mlieka, resp. ich prebytok oddeliť do inej flaše a podarovať/predať/zjesť :), pri nekvalitnom mlieku nám môžu aj zdochnúť, čiže začnú páchnuť a budú sa zmenšovať.
  5. Ak ideme na dovolenku, resp. dlhšie mimo domu, buď si ich zoberieme so sebou, alebo ich dáme do nádoby s väčším objemom, zalejeme 2-3 násobkom mlieka ako obvykle a nádobu dáme do chladničky
  6. Kefír je hotový keď sa oddeľuje srvátka (priehladná tekutina) od zbytku kefíru – pri izbovej teplote je to okolo 24 hodín, v chladničke 48-72 hodín a tento pomalší kefír je aj lahodnejší. Srvátku môžete zmiešať znovu s kefírom a vypiť, alebo ju môžete najprv zliať. Ja ju vždy zmiešam, nevidím totiž dôvod ju vylievať.

Ako sa teda starať o kefírové zrná?

Hotový kefír

Zlievanie kefíru

kefír je precedený

Kefírové zrná treba po precedení prepláchnuť studenou vodou

Zrná vrátime späť do nádoby

Zalejeme mliekom, prikryjeme gázou alebo látkou s gumičkou a necháme na linke alebo dáme do chladničky

Pol litra denne by si mal dopriať každý z nás

Ako sa ku kefírovým zrnám dostať? Aj v tomto prípade je internet všemocný a dajú sa teda objednať z rôznych stránok. Alebo na mojich prednáškach ich nosím na ukážku a v prípade záujmu ich môžem jednému zúčastnenému podarovať.. 🙂

Ak je pre vás chuť kefíru príliš kyslá, môžete si v ňom rozmixovať nejaké ovocie, čo je zrejme tiež cesta ako pridať kefír do jedálnička deťom.

Aj toto je jeden z malých ale dôležitých návykov a krokov ku zdraviu.

Publikované v doplnky, Strava | Označkované , , | Vložiť komentár

Rýchla pizza

Pizza je v našej spoločnosti jedno z najobľúbenejších jedál nielen pre dospelých ale aj pre deti. Určite aj preto nie je vôbec jednoduché zrieknuť sa jej. A keďže zásadný problém má pizza len s cestom (biela múka = veľa sacharidov a lepku), podelím sa s vami dnes s receptom na podobne chutiacu pizzu, ktorá problém s cestom nemá. 🙂

Ingrediencie na 2 pizze (ako na obrázku):

Cesto:
200g tvrdého nastrúhaného syra – eidam, gouda…
4 vajcia
naozaj NIČ VIAC!:)

Čím obložiť upečené cesto:
rajčinová zmes (pretlak, cesnak, koreniny), šunka, šampióny, mozzarela (alebo iný syr), olivy, kukurica, slanina, klobása, atď. proste čokoľvek čo vám na štandardnej pizzi chutí 🙂

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Zmiešame nastrúhaný syr s vajciami a vylejeme na plech (snáď sa vám to podarí estetickejšie ako mne 🙂 ) Pečieme asi 15 minút, kým to nezačne chytať zlatistú farbu.

    Cesto na pizzu pred pečením

  2. Vyberieme z rúry, necháme 2 minúty vychladnúť a môžeme začať nakladať dobroty na cesto. 🙂 Asi nemá veľký zmysel snažiť sa vymodelovať na plechu kruh, keďže v rúre sa vajcia roztečú aj tak ako chcú, čiže asi najrozumnejšie bude snažiť sa vyplniť celý plech.

    Upečené cesto s rajčinovým základom.

  3. Zvýšime teplotu v rúre na 225 stupňov a pečieme ďalších asi 10 min. kým sa neroztečie syr. Na posledných pár minút môžeme rúru prepnúť na gril pre lepší zapekací efekt.

    A je to! Večera je za 30 min hotová. 🙂

    Viem, že esteticky sa to pizzerii nevyrovná, ale to je len vec cviku, podstatná je chuť a tá nemá chybu. O vôni, ktorá sa šíri bytom ani nehovorím.

Dobrú chuť!

Publikované v Strava, velke hlavne jedla | Označkované , , | Vložiť komentár

Môj príbeh

Nie som lekár a ani nutričný poradca s nejakým pekným certifikátom. A považujem to za svoju výhodu. 🙂 Som len obyčajný ITčkár, ktorý nikdy nepatril medzi štíhlych.. Od malička som bol skôr to bucľaté dieťa ako štíhle. Od ôsmych rokov prišlo moje futbalové obdobie, keď sa to trochu zlepšilo, ale nijak zásadne, keďže som bol brankár :). Nástupom na strednú školu som musel s futbalom skončiť a začal som zase priberať. A takto to išlo s mojou váhou raz hore a raz zase dolu (týmto smerom to ale išlo málokedy). Nikdy nie do obludných rozmerov, ale nikdy som ani nebol úplne spokojný s tým ako vyzerám. Fakt je ale ten, že som to vtedy moc neriešil.

Počas vysokej školy som mal veľa aktivít a teda aj pohybu, ale tiež som začal pracovať v AT&T (Americká telekomunikačná firma), čo znamenalo veľké obedy/večere (robil som aj poobedné smeny). A váha išla hore. Na chvílu som to zastavil (začal som raňajkovať a jesť „menej tučné jedlá“), ale prišiel presun do Amsterdamu, kam ma odvial vietor s názvom kariéra. Začal som cvičiť. Mali sme fitko priamo v budove, kde som pracoval. Držal som to na uzde až do konca ročného pobytu v Amsterdame. Po návrate prišiel 5 týždňový pobyt v USA, ktorým moja váha začala zásadne stúpať. To bol september 2008. Pokračovalo to ďalej.. Priberal som počas roka 2009 a aj 2010 až to dosiahlo neudržateľných 110kg pri 189 cm výške.

1.1.2011 som začal chudnúť. Tiež som začal chodiť do AKV (Ambulancia klinickej výživy) MUDr. Bukovského, prešiel na striktnú nízkotučnú diétu a schudol som za 6 mesiacov 17 kg na 93 kg. To bolo minimum, nižšie to už nešlo a následne to začalo zase rásť. Neriešil som to, až som vážil zase okolo 100kg. Začiatkom roku 2014 sa ku mne dostala kniha Moderné Paleo. Dovtedy som bol jednoznačný zástanca nízkotučnej stravy ako jedinej správnej pre všetkých. Veď to tvrdil všeobecne uznávaný a v médiách hojne pretláčaný lekár MUDr. B. Táto kniha mi ale dala niečo čo ma donútilo premýšlať. Vysvetlovala totiž ako funguje trávenie a hlavne hormóny. Vtedy som si uvedomil, že mi na tej nízkotučnej teórii veľa vecí nesedí. A tam začala moja vášeň pre stravu, fungovanie ľudského tela a funkciu hormónov. Každú voľnú chvíľu som trávil sledovaním odborných prednášok profesorov z výskumu, endokrinológov, vedcov a zároveň so zväčšujúcim sa chápaním biochémie ľudského tela som menil aj svoj názor na nízkotučnú stravu. A hlavne som pochopil, že tu zďaleka nejde len o hmotnosť, ale o zdravie ako také.

Začal som zase chudnúť, tentoraz nízkosacharidovo. Fungovalo to, kým som bol doma. Potom som strávil ako doprovod s manželkou 5 týždňov v nemocnici, kde som si musel chodiť stravu kupovať do potravín a nemohol som si variť. Vrátil som sa k pečivu a váha začala zase rásť. Pravidelne som cvičil (hlavne kardio – ďalšia chyba) a snažil sa ako tak držať, ale od skutočného low-carbu to malo ďaleko. Tak som sa dostal až na 104kg v septembri 2016, kedy sa mi do rúk dostala kniha Whole30, ktorá hovorí o nutričnom reštarte, čiže vyradení alkoholu, strukovín, akéhokoľvek cukru a sladidiel, akejkoľvek múky a výrobkov z nej a mlieka a mliečnych výrobkov na dobu 30 dní. Prvý deň som bol na krvných testoch, ktoré som zopakoval po 30 dňoch. Výsledok bol nadmieru uspokojivý a s drobnými úpravami v tomto Whole30 stravovaní pokračujem ďalej.

 1. deň  30. deň  rozdiel

Hmotnosť        104,3 kg                 96,8 kg                     -7,5 kg

Obvod pása      107 cm                   104 cm                      -3 cm

Obvod bokov    114 cm                    107 cm                      -7 cm

Obvod stehna    68 cm                      65 cm                      -3 cm

Krvné testy     1. deň 30. deň ref. rozsah

Glukóza            5,82 mmol/l          5,21 mmol/l             3,30 – 5,59 mmol/l

HbA1C                 5,10 %                      4,90 %                            4 – 6 %

Inzulín              25,13 mIU/l           8,16 mIU/l                      3 – 25 mIU/l

Testosterón      11,33 nmol/l       26,92 nmol/l               7,96 – 27,3 nmol/l

Kortizol               559 nmol/l          480 nmol/l               118,6 – 618 nmol/l

HDL chol.         1,46 mmol/l         1,70 mmol/l                       1 – 2 mmol/l

LDL chol.          1,73 mmol/l         2,14 mmol/l                        1 – 3 mmol/l

Triacylglycerol  2,28 mmol/l       1,70 mmol/l                0,40 – 1,82 mmol/l

Fyzický výkon (zostava)  13 min 15 sek.     8 min 47 sek.           33,7% zlepšenie

Počas celých posledných 3 rokov, som cítil nutkanie nejako sa o nadobudnuté poznatky deliť s okolím, keďže som videl a stále vidím v akej nutrično-stravovacej lži tu žijeme a komu sa dáva najväčší mediálny priestor hovoriť o tom, čo je naozaj zdravé a čo treba jesť. Všetko má svoj čas a svoje miesto, dozrelo to vo mne a tak dnes čítate tieto riadky a aj ich prostredníctvom vám chcem ponúknuť 3 roky mojich štúdií. Každý z nás je iný, ale sú princípy, ktoré v každom z nás fungujú rovnako. A potom sú tu tie odlišnosti, ku odhaleniu ktorých vám chcem pomôcť a ušetriť vám čas, ktorý si vyžaduje systém „pokus-omyl“.

Publikované v Nezaradené | Vložiť komentár

Žemle z mandľovej múky

Nahradiť klasické pečivo a chlieb v našej strave je asi jeden z najväčších problémov. A o strave detí ani nehovorím. Prečo konzumácia chlebu a pečiva (či už lepkového, alebo bezlepkového, bieleho alebo celozrnného, ale stále silno sacharidového) z obilninových múk nie je z dlhodobého hladiska vôbec vhodné si rozoberieme v inom článku. Dnes si ukážeme jednoduchú, rýchlu a oveľa zdravšiu alternatívu z mandľovej múky (čiže čisté pomleté mandle). 🙂

Ingrediencie na 8 žemlí (ako na obrázku):

140g mandľovej múky
5 polievkových lyžíc (alebo 70g) práškového psylia (pozor, psylium musí byť pomleté na prášok, nie vo forme šupiniek ) – volá sa to aj skoroceľová múka
2 čajové lyžičky (alebo 10g) kypriaceho prášku
1 čajová lyžička (alebo 10g) soli
2 polievkové lyžice octu
300 ml vriacej vody
3 vajcia
sezamové alebo iné semienka

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Zmiešame mandľovú múku, mleté psyllium, kypriaci prášok a soľ.
  2. Pridáme ocot, vajcia, pomiešame a pomaly prilievame horúcu až vriacu vodu. Dá sa to miešať aj len lyžicou alebo varechou, ale mne sa osvedčil kuchynský robot s nástavcom na miesenie cesta.
  3. Navlhčíme si ruky a vyformujeme 4-8 žemlí a poukladáme ich na papier na pečenie. Nebojte sa toho, že nevyzerajú práve pekne a rovnomerne – pri pečení sa to „opraví“ 🙂
  4. Posypeme sezamom a soľou a pečieme 75 minút. Ale naozaj 75 minút, lebo zvonku sa budú zdať hotové už po 40 minútach. Vnútro ale potrebuje viac času na dopečenie.

TIP – žemle počas pečenia z rúry ideálne vôbec nevyberajte, ak treba otočiť plech, treba to stihnúť za pár sekúnd, inak hrozí, že žemle „splasnú“ ako sa mi už raz stalo..

Dá sa to teda celé stihnúť za niečo vyše hodinku, keďže netreba žiadne kysnutie.

Áno, viem, čo si teraz myslíte… Je to síce možno zdravšie, ale mandľová múka je príšerne drahá. To je bohužial pravda (1kg stojí 16-25 eur), ale aj to sa dá čiastočne riešiť. Napríklad tak, že si kúpite nepražené, nesolené mandle a rozomeliete si ich sami (napr. mixérom). To sa dostaneme na cenu okolo 10-12 eur za kilo múky. Ani to nie je málo, uznávam. Kvalitné, výživné a telu prospešné potraviny a suroviny treba preto skôr vidieť ako investíciu do vlastného zdravia a tela a skúsiť tieto peniaze ušetriť inde.. Sladkosti? Polotovary? Cigarety? Alkohol? To už nechám na vás… 🙂

Mandlove zemle

Mandľové žemle

Ak pre vás nie je jednoduché zháňať suroviny, alebo mlieť mandle, tak mám pre vás riešenie.

Mandle si meliem sám, psylium tiež, kypriaci prášok je bezlepkový a v BIO kvalite a používam himalájsku soľ. Suroviny sú v správnom pomere na jednu dávku. Pridáte len ocot, vajcia a horúcu vodu. Ak máte záujem, napíšte mi. 🙂

Publikované v male hlavne jedla, Strava | Označkované , , , , | Vložiť komentár

Demikát alebo aj bryndzová polievka

Bryndza je jedna z najvýživnejších lokálnych slovenských potravín aké u nás môžeme kúpiť. A polievka z nej je jedna z mojich najoblúbenejších. Je jednoduchá, pomerne rýchla, veľmi zdravá a hodne zasycujúca (vďaka vysokému obsahu tuku).

Ingrediencie:

4ks stredných zemiakov
250g bryndze
1 malá cibuľa
mletá červená paprika
400ml šľahačkovej smotany
soľ
čierne mleté korenie
syr oštiepok
slanina
maslo

Postup:

1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame na drobno a speníme na masle, pridáme zemiaky, krátko orestujeme, pridáme mletú červenú papriku, chvíľku restujeme (ale fakt len chvíľku, aby nám paprika nezhorkla) a zalejeme asi litrom vriacej vody. Pridáme lyžičku soli. Necháme zemiaky variť až kým sa nezačnú rozpadať.

2. Odstavíme zo sporáku a tyčovým mixérom zemiaky rozmixujeme.

3. Pridáme bryndzu a miešame, kým sa nerozpustí.

4. Pomaly prilievame šľahačkovú smotanu a stále miešame. Vrátime hrniec na sporák a necháme zovrieť a prevariť, následne odstavíme.

5. Slaninu nakrájame na prúžky, opražíme na panvici a pridáme do polievky, alebo rovno na tanier. 🙂

Podávame s nastrúhaným oštiepkom. Ak by sa nám polievka zdala príliš hustá, môže sa zriediť plnotučným mliekom (ideálne čerstvým z mliekomatu).

Dobrú chuť!!! 🙂

Publikované v Polievky, Strava | Označkované , | Vložiť komentár

Nákupný zoznam

Základom naozajstnej, výživnej a pre naše telo nevyhnutnej stravy sú nespracované alebo len minimálne spracované, čerstvé, kľudne aj lokálne potraviny v čo možno najvyššej kvalite a zo známeho a overeného zdroja. Za kvalitný zdroj sa považuje napríklad hovädzie mäso z dobytka chovaného na pastvinách, vajíčka od sliepok z voľného chovu (zobajúce trávu a nie zrno a kukuricu), zelenina a ovocie z bio zdroja, pričom najlepší bio zdroj je babkina záhrada niekde na dedine. 🙂 Toto je ideálny stav, ktorý je jasné, že nie je vôbec jednoduché napĺňať a nasledovať. Preto sa poďme skúsiť k nemu aspoň priblížiť. Pevne verím, že časom natoľko narastie dopyt po takto kvalitných potravinách, že sa tomu prispôsobí aj ponuka a takáto strava sa stane oveľa dostupnejšia. Čo teda nakupovať?

Tuky na varenie, pečenie a šalátovanie

  • kokosový olej
  • olivový olej
  • maslo/ghee
  • bravčová masť
  • slanina
  • kačací a husací tuk

Mäso – najlepšie četstvé, nemraziť ak to nie je nevyhnutné

  • hovädzie – netreba sa báť mastnejších kusov
  • bravčové
  • kuracie – radšej stehná ako prsia, majú viac tuku
  • morčacie
  • kačacina, husacina
  • divina
  • vnútornosti – pečienka, srdce a pod.

Ryby – najlepšie divé (nie z fárm) a čím viac, tým lepšie

  • losos
  • tuniak
  • treska – celá ryba, šalát z nej len občas (používajú rastlinný olej a všelijaké „šmakulády“)
  • makrela
  • pstruh
  • morské príšery

Zelenina – najlepšia je z vlastnej alebo niekoho záhradky 🙂

  • zelená listová zelenina – čím tmavšia zelená, tým lepšie
  • brokolica
  • karfiol
  • mrkva
  • petržlen
  • kaleráb
  • fazuľové lúsky
  • červená kapusta
  • cuketa
  • baklažán
  • kyslá kapusta
  • uhorky aj kyslé
  • čalamáda – najlepšie domáca bez pridaného cukru
  • avokádo
  • cibuľa
  • cesnak
  • paradajka
  • paprika

Ovocie – hlavne lokálne a s mierou!

  • jablká
  • hrušky
  • banány – čím zelenšie tým lepšie (tým sú ale aj trpkejšie)
  • citrón
  • limeta

Orechy a semená

  • mandle
  • lieskovce
  • vlašské orechy
  • para orechy
  • tekvicové semienka
  • slnečnicové semienka
  • ľanové semienka
  • sezamové semienka
  • chia semienka

Mliečne výrobky a vajcia- ak nemáme problém s laktózou alebo kazeínom

  • vajcia – voľný výbeh, domáci chov
  • syry – čím tučnejšie a vyzretejšie tým lepšie
  • bryndza
  • žinčica
  • kefír – doma vyrábaný z kefírových zŕn
  • kozí/ovčí syr
  • šľahačková smotana – čiže tá najtučnejšia smotana
  • grécky jogurt
  • kokosové/mandľové mlieko – čítať etikety!!

Nápoje

  • HLAVNE VODA!!!
  • káva – zrnková, čerstvo mletá, bez cukru a mlieka (mlieko/smotana sú OK na zmiernenie podráždenia žalúdka)
  • kvalitné čaje – bylinkové, ovocné, zelené, čierne – treba striedať

Korenie, bylinky a dochucovadlá

  • ideálne čerstvé bylinky z kvetináča
  • himalájska soľ
  • čili
  • škorica
  • vanilkový struk
  • čisté kakao

Osobne odporúčam a denne používam výrobky Dušana Plichtu – maslá, kávu, kokosové oleje, škoricu atď., ktoré nájdete na powerlogy.com. Ceny sú vyššie, ale dokonale zodpovedajú vysokej kvalite, ktorú Dušan vo svojich výrobkoch ponúka.

Libor

Publikované v Strava | Vložiť komentár

Začínam blogovať! :)

Vitajte na mojom prvom blogu. 🙂 Áno, už aj ja. Blogov je síce nespočetné množstvo a ako každý bloger, aj ja chcem aby ten môj blog bol niečím iný, niečím výnimočný. A on bude… 🙂

Bude iný preto, že bude v prvom rade slúžiť pre všetkých, ktorí sa zúčastnia na mojich prednáškach ako zdroj doplnkových a vysvetľujúcich informácií a receptov. Aspoň taký je jeho úvodný zámer. Kam sa s ním spoločne dostaneme, úkaže až čas. 🙂

Tak poďme na to….

Publikované v Nezaradené | Vložiť komentár