Demikát alebo aj bryndzová polievka

Bryndza je jedna z najvýživnejších lokálnych slovenských potravín aké u nás môžeme kúpiť. A polievka z nej je jedna z mojich najoblúbenejších. Je jednoduchá, pomerne rýchla, veľmi zdravá a hodne zasycujúca (vďaka vysokému obsahu tuku).

Ingrediencie:

4ks stredných zemiakov
250g bryndze
1 malá cibuľa
mletá červená paprika
400ml šľahačkovej smotany
soľ
čierne mleté korenie
syr oštiepok
slanina
maslo

Postup:

1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame na drobno a speníme na masle, pridáme zemiaky, krátko orestujeme, pridáme mletú červenú papriku, chvíľku restujeme (ale fakt len chvíľku, aby nám paprika nezhorkla) a zalejeme asi litrom vriacej vody. Pridáme lyžičku soli. Necháme zemiaky variť až kým sa nezačnú rozpadať.

2. Odstavíme zo sporáku a tyčovým mixérom zemiaky rozmixujeme.

3. Pridáme bryndzu a miešame, kým sa nerozpustí.

4. Pomaly prilievame šľahačkovú smotanu a stále miešame. Vrátime hrniec na sporák a necháme zovrieť a prevariť, následne odstavíme.

5. Slaninu nakrájame na prúžky, opražíme na panvici a pridáme do polievky, alebo rovno na tanier. 🙂

Podávame s nastrúhaným oštiepkom. Ak by sa nám polievka zdala príliš hustá, môže sa zriediť plnotučným mliekom (ideálne čerstvým z mliekomatu).

Dobrú chuť!!! 🙂

Tento obsah bol zaradený v Polievky, Strava a označkovaný ako , . Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár