Acidko, kefír, kyslé mlieko.. Sú ho plné obchody a príchute a predsa ten najzdravší je ten domáci. 🙂 Kefír je je vlastne mliečny produkt, ktorý podobne ako jogurt, vzniká pôsobením živého organizmu (kultúry). Tento živý organizmus, v našom prípade kefírová kultúra, tiež nazývaná kefírové zrná (huba pochádzajúca z tibetu), konzumuje mliečny cukor – laktózu a touto fermentáciou vzniká kyslomliečny nápoj plný živých kultúr a baktérií, ktoré poznáme aj ako probiotiká. Tu treba zdôrazniť, že domáci kefír z kvalitného mlieka, je svojou živosťou a množstvom prospešných probiotických baktérií oveľa bohatší a výživnejší ako jeho napodobeniny z obchodu. Preto si v tomto článku povieme, ako sa o takéto kefírové zrná starať.
Ešte raz teda opakujem, že je to živý organizmus, ktorý treba pravidelne kŕmiť a starať sa oň, za čo sa vám odmení naozaj kráľovsky. 🙂
6 pravidiel starostlivosti o kefírové zrná:
- Zrná kŕmime hlavne (ideálne len a výlučne) plnotučným mliekom z mliečneho automatu. Ak ho raz za čas nemáme, môžeme výnimočne použiť aj krabicové mlieko z obchodu. Treba ale čakať aj inú kvalitu samotného kefíru z takéhoto mlieka.
- Pri manipulácii so zrnami používame výlučne plastové, resp. drevené pomôcky, žiadne kovové – drevená varecha na miešanie (nie kovová lyžička), plastové sitko (nie kovové), plastová miska na kefír, sklenená nádoba, kde zrná „bývajú“.
- Zrná zalievame mliekom prevareným (a následne vychladnutým, určite nie horúcim) na 85 stupňov (len z hygienických dôvodov) v pomere 1:5, čiže litrom mlieka zalievame asi 200g zŕn.
- Keď zrná kŕmime kvalitným mliekom, tak nám utešene rastú, čomu treba prispôsobovať aj veľkosť nádoby a množstvo mlieka, resp. ich prebytok oddeliť do inej flaše a podarovať/predať/zjesť :), pri nekvalitnom mlieku nám môžu aj zdochnúť, čiže začnú páchnuť a budú sa zmenšovať.
- Ak ideme na dovolenku, resp. dlhšie mimo domu, buď si ich zoberieme so sebou, alebo ich dáme do nádoby s väčším objemom, zalejeme 2-3 násobkom mlieka ako obvykle a nádobu dáme do chladničky
- Kefír je hotový keď sa oddeľuje srvátka (priehladná tekutina) od zbytku kefíru – pri izbovej teplote je to okolo 24 hodín, v chladničke 48-72 hodín a tento pomalší kefír je aj lahodnejší. Srvátku môžete zmiešať znovu s kefírom a vypiť, alebo ju môžete najprv zliať. Ja ju vždy zmiešam, nevidím totiž dôvod ju vylievať.
Ako sa teda starať o kefírové zrná?

Hotový kefír

Zlievanie kefíru

kefír je precedený

Kefírové zrná treba po precedení prepláchnuť studenou vodou

Zrná vrátime späť do nádoby

Zalejeme mliekom, prikryjeme gázou alebo látkou s gumičkou a necháme na linke alebo dáme do chladničky

Pol litra denne by si mal dopriať každý z nás
Ako sa ku kefírovým zrnám dostať? Aj v tomto prípade je internet všemocný a dajú sa teda objednať z rôznych stránok. Alebo na mojich prednáškach ich nosím na ukážku a v prípade záujmu ich môžem jednému zúčastnenému podarovať.. 🙂
Ak je pre vás chuť kefíru príliš kyslá, môžete si v ňom rozmixovať nejaké ovocie, čo je zrejme tiež cesta ako pridať kefír do jedálnička deťom.
Aj toto je jeden z malých ale dôležitých návykov a krokov ku zdraviu.