Domáce acidko – ako sa starať o kefírové zrná

Acidko, kefír, kyslé mlieko.. Sú ho plné obchody a príchute a predsa ten najzdravší je ten domáci. 🙂 Kefír je je vlastne mliečny produkt, ktorý podobne ako jogurt, vzniká pôsobením živého organizmu (kultúry). Tento živý organizmus, v našom prípade kefírová kultúra, tiež nazývaná kefírové zrná (huba pochádzajúca z tibetu), konzumuje mliečny cukor – laktózu a  touto fermentáciou vzniká kyslomliečny nápoj plný živých kultúr a baktérií, ktoré poznáme aj ako probiotiká. Tu treba zdôrazniť, že domáci kefír z kvalitného mlieka, je svojou živosťou a množstvom prospešných probiotických baktérií oveľa bohatší a výživnejší ako jeho napodobeniny z obchodu. Preto si v tomto článku povieme, ako sa o takéto kefírové zrná starať.

Ešte raz teda opakujem, že je to živý organizmus, ktorý treba pravidelne kŕmiť a starať sa oň, za čo sa vám odmení naozaj kráľovsky. 🙂

6 pravidiel starostlivosti o kefírové zrná:

  1. Zrná kŕmime hlavne (ideálne len a výlučne) plnotučným mliekom z mliečneho automatu. Ak ho raz za čas nemáme, môžeme výnimočne použiť aj krabicové mlieko z obchodu. Treba ale čakať aj inú kvalitu samotného kefíru z takéhoto mlieka.
  2. Pri manipulácii so zrnami používame výlučne plastové, resp. drevené pomôcky, žiadne kovové – drevená varecha na miešanie (nie kovová lyžička), plastové sitko (nie kovové), plastová miska na kefír, sklenená nádoba, kde zrná „bývajú“.
  3. Zrná zalievame mliekom prevareným (a následne vychladnutým, určite nie horúcim) na 85 stupňov (len z hygienických dôvodov) v pomere 1:5, čiže litrom mlieka zalievame asi 200g zŕn.
  4. Keď zrná kŕmime kvalitným mliekom, tak nám utešene rastú, čomu treba prispôsobovať aj veľkosť nádoby a množstvo mlieka, resp. ich prebytok oddeliť do inej flaše a podarovať/predať/zjesť :), pri nekvalitnom mlieku nám môžu aj zdochnúť, čiže začnú páchnuť a budú sa zmenšovať.
  5. Ak ideme na dovolenku, resp. dlhšie mimo domu, buď si ich zoberieme so sebou, alebo ich dáme do nádoby s väčším objemom, zalejeme 2-3 násobkom mlieka ako obvykle a nádobu dáme do chladničky
  6. Kefír je hotový keď sa oddeľuje srvátka (priehladná tekutina) od zbytku kefíru – pri izbovej teplote je to okolo 24 hodín, v chladničke 48-72 hodín a tento pomalší kefír je aj lahodnejší. Srvátku môžete zmiešať znovu s kefírom a vypiť, alebo ju môžete najprv zliať. Ja ju vždy zmiešam, nevidím totiž dôvod ju vylievať.

Ako sa teda starať o kefírové zrná?

Hotový kefír

Zlievanie kefíru

kefír je precedený

Kefírové zrná treba po precedení prepláchnuť studenou vodou

Zrná vrátime späť do nádoby

Zalejeme mliekom, prikryjeme gázou alebo látkou s gumičkou a necháme na linke alebo dáme do chladničky

Pol litra denne by si mal dopriať každý z nás

Ako sa ku kefírovým zrnám dostať? Aj v tomto prípade je internet všemocný a dajú sa teda objednať z rôznych stránok. Alebo na mojich prednáškach ich nosím na ukážku a v prípade záujmu ich môžem jednému zúčastnenému podarovať.. 🙂

Ak je pre vás chuť kefíru príliš kyslá, môžete si v ňom rozmixovať nejaké ovocie, čo je zrejme tiež cesta ako pridať kefír do jedálnička deťom.

Aj toto je jeden z malých ale dôležitých návykov a krokov ku zdraviu.

Tento obsah bol zaradený v doplnky, Strava a označkovaný ako , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár