Základom naozajstnej, výživnej a pre naše telo nevyhnutnej stravy sú nespracované alebo len minimálne spracované, čerstvé, kľudne aj lokálne potraviny v čo možno najvyššej kvalite a zo známeho a overeného zdroja. Za kvalitný zdroj sa považuje napríklad hovädzie mäso z dobytka chovaného na pastvinách, vajíčka od sliepok z voľného chovu (zobajúce trávu a nie zrno a kukuricu), zelenina a ovocie z bio zdroja, pričom najlepší bio zdroj je babkina záhrada niekde na dedine. 🙂 Toto je ideálny stav, ktorý je jasné, že nie je vôbec jednoduché napĺňať a nasledovať. Preto sa poďme skúsiť k nemu aspoň priblížiť. Pevne verím, že časom natoľko narastie dopyt po takto kvalitných potravinách, že sa tomu prispôsobí aj ponuka a takáto strava sa stane oveľa dostupnejšia. Čo teda nakupovať?
Tuky na varenie, pečenie a šalátovanie
- kokosový olej
- olivový olej
- maslo/ghee
- bravčová masť
- slanina
- kačací a husací tuk
Mäso – najlepšie četstvé, nemraziť ak to nie je nevyhnutné
- hovädzie – netreba sa báť mastnejších kusov
- bravčové
- kuracie – radšej stehná ako prsia, majú viac tuku
- morčacie
- kačacina, husacina
- divina
- vnútornosti – pečienka, srdce a pod.
Ryby – najlepšie divé (nie z fárm) a čím viac, tým lepšie
- losos
- tuniak
- treska – celá ryba, šalát z nej len občas (používajú rastlinný olej a všelijaké „šmakulády“)
- makrela
- pstruh
- morské príšery
Zelenina – najlepšia je z vlastnej alebo niekoho záhradky 🙂
- zelená listová zelenina – čím tmavšia zelená, tým lepšie
- brokolica
- karfiol
- mrkva
- petržlen
- kaleráb
- fazuľové lúsky
- červená kapusta
- cuketa
- baklažán
- kyslá kapusta
- uhorky aj kyslé
- čalamáda – najlepšie domáca bez pridaného cukru
- avokádo
- cibuľa
- cesnak
- paradajka
- paprika
Ovocie – hlavne lokálne a s mierou!
- jablká
- hrušky
- banány – čím zelenšie tým lepšie (tým sú ale aj trpkejšie)
- citrón
- limeta
Orechy a semená
- mandle
- lieskovce
- vlašské orechy
- para orechy
- tekvicové semienka
- slnečnicové semienka
- ľanové semienka
- sezamové semienka
- chia semienka
Mliečne výrobky a vajcia- ak nemáme problém s laktózou alebo kazeínom
- vajcia – voľný výbeh, domáci chov
- syry – čím tučnejšie a vyzretejšie tým lepšie
- bryndza
- žinčica
- kefír – doma vyrábaný z kefírových zŕn
- kozí/ovčí syr
- šľahačková smotana – čiže tá najtučnejšia smotana
- grécky jogurt
- kokosové/mandľové mlieko – čítať etikety!!
Nápoje
- HLAVNE VODA!!!
- káva – zrnková, čerstvo mletá, bez cukru a mlieka (mlieko/smotana sú OK na zmiernenie podráždenia žalúdka)
- kvalitné čaje – bylinkové, ovocné, zelené, čierne – treba striedať
Korenie, bylinky a dochucovadlá
- ideálne čerstvé bylinky z kvetináča
- himalájska soľ
- čili
- škorica
- vanilkový struk
- čisté kakao
Osobne odporúčam a denne používam výrobky Dušana Plichtu – maslá, kávu, kokosové oleje, škoricu atď., ktoré nájdete na powerlogy.com. Ceny sú vyššie, ale dokonale zodpovedajú vysokej kvalite, ktorú Dušan vo svojich výrobkoch ponúka.
Libor