Prílohy

Prílohy sú častokrát to najsacharidovejšie čo cez deň jeme. V našej spoločnosti a tradícii je to už tak. Málokto si vie predstaviť obed inak ako mäso/syr/hríby so silno sacharidovou prílohou ako sú zemiaky(varené, opekané, hranolky, krokety), ryža, alebo aspoň chlieb, či iné pečivo. Nehovoriac o čisto sacharidových jedlách ako pizza, cestoviny, rizoto a pod.

Mäso/syr/hríby sa ale veľmi dobre dajú jesť aj s pre telo oveľa výživnejšími a ľahšie spracovateľnými prílohami, ako napríklad:

Karfiolovo-brokolicové pyré

uvaríme karfiol a brokolicu 5 minút v osolenej vriacej vode, pridáme maslo (nešetríme), nastrúhaný parmezán, soľ, korenie a všetko spolu roztlačíme, premiešame a hotovo 🙂

Opečená brokolica na masle a cesnaku s kozím syrom/bryndzou

Krátko na masle opečieme nakrájaný cesnak, pridáme brokolicu a opekáme, ale len zľahka, aby ostala chrumkavá, nechceme aby sa rozmočila. Na tanieri nalámeme na opečenú brokolicu kúsky kozieho syra alebo bryndze. Rýchle, jednoduché, výživné a veľmi chutné 🙂

Baby špenát na masle a cesnaku s kozím syrom/bryndzou

Krátko na masle opečieme nakrájaný cesnak, pridáme špenát a necháme ho chvíľu spotiť, čím „zvädne“ a pustí vodu. Na tanieri nalámeme na opečenú brokolicu kúsky kozieho syra alebo bryndze. Rýchle, jednoduché, výživné a veľmi chutné 🙂

Opečené zelené fazuľové lúsky

Na masle/kokosovom oleji speníme nakrájaný cesnak, pridáme zelené fazuľové lúsky (kľudne aj mrazené) a posypeme pomletou škoricou.

Grilovaná zelenina

napr. cuketa, čevená cibuľa, paprika, baklažán

Guacamole

Na drobno nakrájame zrelé avokádo, červenú cibuľu a rajčinu, pridáme citrónovú šťavu, soľ a korenie a premiešame. Podávame na kalerábe. Môžeme pridať aj čili ak to chceme pikantnejšie.

Pečená tekvica

Maslovú alebo tekvicu na pečenie ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky, posolíme, okoreníme, obylinkujeme – oregáno, tymián atď. a pečieme na 200 stupňov do mäkka. Ak nám nejaká upečená tekvica ostane, môžeme z nej urobiť pyré.