Žemle z mandľovej múky

Nahradiť klasické pečivo a chlieb v našej strave je asi jeden z najväčších problémov. A o strave detí ani nehovorím. Prečo konzumácia chlebu a pečiva (či už lepkového, alebo bezlepkového, bieleho alebo celozrnného, ale stále silno sacharidového) z obilninových múk nie je z dlhodobého hladiska vôbec vhodné si rozoberieme v inom článku. Dnes si ukážeme jednoduchú, rýchlu a oveľa zdravšiu alternatívu z mandľovej múky (čiže čisté pomleté mandle). 🙂

Ingrediencie na 8 žemlí (ako na obrázku):

140g mandľovej múky
5 polievkových lyžíc (alebo 70g) práškového psylia (pozor, psylium musí byť pomleté na prášok, nie vo forme šupiniek ) – volá sa to aj skoroceľová múka
2 čajové lyžičky (alebo 10g) kypriaceho prášku
1 čajová lyžička (alebo 10g) soli
2 polievkové lyžice octu
300 ml vriacej vody
3 vajcia
sezamové alebo iné semienka

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Zmiešame mandľovú múku, mleté psyllium, kypriaci prášok a soľ.
  2. Pridáme ocot, vajcia, pomiešame a pomaly prilievame horúcu až vriacu vodu. Dá sa to miešať aj len lyžicou alebo varechou, ale mne sa osvedčil kuchynský robot s nástavcom na miesenie cesta.
  3. Navlhčíme si ruky a vyformujeme 4-8 žemlí a poukladáme ich na papier na pečenie. Nebojte sa toho, že nevyzerajú práve pekne a rovnomerne – pri pečení sa to „opraví“ 🙂
  4. Posypeme sezamom a soľou a pečieme 75 minút. Ale naozaj 75 minút, lebo zvonku sa budú zdať hotové už po 40 minútach. Vnútro ale potrebuje viac času na dopečenie.

TIP – žemle počas pečenia z rúry ideálne vôbec nevyberajte, ak treba otočiť plech, treba to stihnúť za pár sekúnd, inak hrozí, že žemle „splasnú“ ako sa mi už raz stalo..

Dá sa to teda celé stihnúť za niečo vyše hodinku, keďže netreba žiadne kysnutie.

Áno, viem, čo si teraz myslíte… Je to síce možno zdravšie, ale mandľová múka je príšerne drahá. To je bohužial pravda (1kg stojí 16-25 eur), ale aj to sa dá čiastočne riešiť. Napríklad tak, že si kúpite nepražené, nesolené mandle a rozomeliete si ich sami (napr. mixérom). To sa dostaneme na cenu okolo 10-12 eur za kilo múky. Ani to nie je málo, uznávam. Kvalitné, výživné a telu prospešné potraviny a suroviny treba preto skôr vidieť ako investíciu do vlastného zdravia a tela a skúsiť tieto peniaze ušetriť inde.. Sladkosti? Polotovary? Cigarety? Alkohol? To už nechám na vás… 🙂

Mandlove zemle

Mandľové žemle

Ak pre vás nie je jednoduché zháňať suroviny, alebo mlieť mandle, tak mám pre vás riešenie.

Mandle si meliem sám, psylium tiež, kypriaci prášok je bezlepkový a v BIO kvalite a používam himalájsku soľ. Suroviny sú v správnom pomere na jednu dávku. Pridáte len ocot, vajcia a horúcu vodu. Ak máte záujem, napíšte mi. 🙂

Tento obsah bol zaradený v male hlavne jedla, Strava a označkovaný ako , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár